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Alteni di Brassica Langhe DOC 2015 A.Gaja

Angelo Gaja

Italien

0.75L

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Alteni di Brassica Langhe DOC 2015 A.Gaja
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Beschreibung

"Alteni di Brassica Langhe DOC 2015 A.Gaja"

Angelo Gaja ist einer der berühmtesten Winzer im Piemont und einer, der am meisten ausgezeichneten Winzer weltweit. Heute hält er sich im Hintergrund zurück und überlässt seinen beiden Töchtern Gaia und Rossana das Tagesgeschäft. Mit dem Alteni di Brassica präsentiert uns die Familie Gaja einen reinsortigen Sauvignon Blanc. Alteni bezeichnen die traditionellen Steinmäuerchen in den Weinbergen und brassica im Frühjahr in zartem gelb blühende Pflanzen, eine Kohlart, die an den Wegrändern wachsen. Der Name ist Programm: Blumige Noten von Salbei, mediterranen Kräutern und weißem Pfeffer verfeinern die Aromen von frischen hellen Früchten wie Pfirsich und Apfel. Eine Honignote sorgt für feine Süße und etwas Zitronenschale für ein zartes Bitteraroma. Der Abgang ist mineralisch und gut konturiert. Der Alteni di Brassica Langhe ist ein ausgezeichneter Weißwein aus dem Piemont zu raffinierter Fusion-Küche oder zu weißem Fisch.

Produktinfo

Herkunftsland:Italien
Region:Piemont
Unternehmenskontakt:Az. Agr. Angelo Gaja | Via Torino 18 12050 Barbaresco | IT
Hersteller:Angelo Gaja
Weinart:Weißwein
Jahrgang:2015
Rebsorten:Sauvignon Blanc
Inhalt:0.75 l
Duft:komplex, frische mineralische Komponenten, Gras und Stachelbeere, feine Holznoten, dezente Vanille
Farbe:strohgelb
Alkoholgehalt:14.0 Vol.%
Ausbau:in Barriques
Charakter:Barriquefassgereift, voll/fruchtig
Nuancen:Fruchtig, Würzig
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

91
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
91

The delightful 2015 Langhe Alteni di Brassica is a pure expression of Sauvignon Blanc. This is the only white wine in Angelo Gaja's line that does not complete malolactic fermentation. The bouquet is exuberant and bright with green notes of salvia, wild oregano and white pepper. Those sharper tones are followed by bright layers of tropical fruit and zesty citrus. Drying mineral notes give sharp contours to the overall effect. This wine will be released in June.

 

I love writing my annual introduction to Gaja because there's always so much news to report. Last year, The Wine Advocate was the first to report that the estate's famously declassified wines, namely the Langhe Nebbiolo Costa Russi, Sorì Tildìn and Sorì San Lorenzo crus, had returned to the Barbaresco DOCG appellation. That tiny percentage of Barbera was removed and the wines are pure expressions of Nebbiolo from three distinct vineyards in the region. This year, we can add two more wines to full appellation status. Both from the Barolo region, Conteisa (from the Cerequio cru in La Morra) and Sperss (from the Marenca-Rivette vineyards in Serralunga d'Alba), have now officially returned to DOCG status. With the exception of the Bordeaux blend Darmagi, all of Gaja's top-end red wines are represented by either Barbaresco DOCG or Barolo DOCG status. I can confirm that the line of Barbaresco cru wines are being produced in the 2014 vintage and will be released next year. The other big news that broke during my trip to Etna, is that Angelo Gaja and his family have now invested on the Sicilian volcano. Gaja is joining forces with Alberto Aiello Graci of the Graci winery in Passopisciaro to make wine together. They bought 21 hectares of vines on the Southwest flank of the volcano. Gaja & Graci is big news for Etna, and is bigger news still for Gaja. The Piedmont powerhouse definitely knows how to grab those headlines.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

93
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
93

A tangy and fresh white with sliced apple, peach and honey character. Medium to full body, bright acidity and a crisp finish. Always excellent. Drink now

 

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

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