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Guado al Tasso Bolgheri Superiore DOC 2018 Antinori

Antinori - Guado al Tasso

0.75L

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Guado al Tasso Bolgheri Superiore DOC 2018 Antinori
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Beschreibung

"Guado al Tasso Bolgheri Superiore DOC 2018 Antinori"

In der besten hügeligen Lage südwestlich von Florenz liegen die Weingüter Tenuta dell'Ornellaia des Marchese Lodovico Antinori, dem jüngeren Bruder von Piero sowie die Tenuta San Guido Sassicaia, die einem Cousin der Antinoris gehört und... Antinori – Guado al Tasso. Von hier stammen die besten Weine der Toskana und der Guado al Tasso Bolgheri Superiore DOC 2018 Antinori macht dabei keine Ausnahme. Die französische Cuvée aus Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc und Petit Verdot zählt mittlerweile zu den Klassikern des Hauses Antinori. Wobei der Cabernet Franc-Anteil in den letzten Jahren etwas gewachsen ist, was dem Wein einen geschliffenen und individuelleren Charakter verleiht. Es ist ein Rotwein aus der Toskana von adliger Eleganz und Finesse. Das Bouquet startet Cabernet-Sauvignon-typisch mit dunklen Waldbeeren und würzigen Aromen von mediterranen Kräutern. Der Cabernet Franc bringt weißen Pfeffer und irgendwo weiter hinten blitzt die Kirsche des Merlots auf. Die Tannine sind schon jetzt wunderbar eingebunden und geschliffen, doch werden sich ein paar Jahre Geduld hier zusätzlich auszahlen.

Produktinfo

Region:Toskana
Unternehmenskontakt:Tenuta Guada al Tasso | Strada Aurelia km 267 57024 Donoratico | IT
Hersteller:Antinori - Guado al Tasso
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2018
Rebsorten:Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Inhalt:0.75 l
Duft:frisches balsamisches Bouquet mit Noten von Minze und schwarzen Früchten
Farbe:volles rubinrot
Alkoholgehalt:14.5 Vol.%
Ausbau:18 Monate in Barriques und weitere 10 Monate in der Flasche
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

96
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
96

Renzo Cotarella, managing director of Marchesi Antinori tells me that the 2018 vintage showed very different results in the inland and hilly Chianti Classico appellation compared to the flat, sea-facing Bolgheri appellation. This season saw some rain right before harvest. That extra humidity rolled right off the Chianti Classico hills and disappeared without effect, but it stuck around longer in the thicker, flatter soils of Guado al Tasso. For this reason, one of the estate's top wines, the Cabernet Franc-based Matarocchio, was not produced in 2018 for fear that the fruit would not offer the concentration required of a wine of that important stature. The best of that fruit was used in this wine instead. For that reason, the 2018 Bolgheri Superiore Guado al Tasso sees a little more Cabernet Franc (clocking in at about 22% of the blend) and less Merlot, with the rest being Cabernet Sauvignon, of course, (at about 60%).   To be honest, the percentage of Cabernet Franc has been deliberately creeping up over the years to render a more focused and sharper bouquet. Aromas of dark fruit and freshly milled white pepper replace the more banal cherry-based flavors delivered by the Merlot, and the wine appears more lifted and precise as a result. The Cabernet Sauvignon delivers spice and licorice, and these pretty aromas are likewise given more breathing room, thanks to the counterparts found in the Cabernet Franc. Linearity, sharpness, pencil shavings and dark currant or blackberry—this is the direction Guado al Tasso is taking, and this 2018 vintage opens the door to a new chapter for the wine. Some 115,000 bottles were made.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

96
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
96

Lots of redcurrants and flowers on the nose, together with crushed stones. Full-bodied and very layered with beautiful fruit and density, yet it remains agile and light. The tannins are totally integrated. I like the light herbal touch to the red fruit here. Flower petals. Juicy, flavorful finish with citrus zest at the end. 60% Cabernet sauvignon, 22% cabernet franc and 18% merlot. Really pretty now, but wait two or three years.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

93
Wine Spectator
Wein-Magazin aus den USA
93

This dense white features apple, licorice and wild herb aromas and flavors. Well-structured and balanced, leaving a fresh, salt-tinged aftertaste. Drink now. 

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

95+
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
95+

The 2018 Guado al Tasso is silky, delicate and exceptionally polished. I can’t remember tasting another Guado like it. Medium in body and gracious, the 2018 offers up a compelling mélange of dark fruit, chocolate, cedar, licorice and dried herbs, all in a mid-weight style that is incredibly appealing. The 2018 has just been bottled, so it needs time to bounce back. I can’t wait to taste it with a bit more time in bottle.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

Kundenbewertungen für "Guado al Tasso Bolgheri Superiore DOC 2018 Antinori"
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