Rosso dei Notri Toscana rosso IGT 2019 Tua Rita
Tua Rita
0.75L
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Beschreibung
"Rosso dei Notri Toscana rosso IGT 2019 Tua Rita"
Der Rosso dei Notri Toscana Rosso IGT 2019 aus dem Hause Tua Rita (benannt nach der Frau des Gründers Rita Tua), ist ein mit viel Fingerspitzengefühl komponierter Rotwein aus der Toskana. Die ausgewogene Cuvée besteht aus 30 % Sangiovese, 30 % Cabernet Sauvignon, 20 % Syrah und 20 % Merlot. Ein Teil der Lese erfolgt zehn Tage vor der Vollreife der Trauben, wodurch der Wein eine Extraportion Frische erhält. Die Rebsorten werden dann getrennt voneinander vinifiziert, teils in Barriques und teils in Stahltanks, was eine wunderbare Mischung aus frischer Frucht und dezentem Holzeinsatz ergibt. Das Bouquet bringt viel rote und schwarze Beeren, Pflaumen und Kirschen. Dazu ein Hauch von Orangenzeste und eine feine nussige Komponente. Am Gaumen setzt sich dieser saftig-fruchtige Gesamteindruck fort. Durch die zurückhaltenden Tannine ist der Rosso dei Notri Toscana Rosso IGT 2019 Tua Rita bereits jetzt gut trinkbar.
Produktinfo
Region: | Toskana - Maremma |
Unternehmenskontakt: | Tua Rita srl | Località Notri 81 57028 Suvereto (LI) | IT |
Hersteller: | Tua Rita |
Weinart: | Rotwein |
Jahrgang: | 2019 |
Rebsorten: | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Inhalt: | 0.75 l |
Duft: | nach dunklen Beeren und roten Früchten |
Farbe: | leuchtendes rubinrot |
Alkoholgehalt: | 14.5 Vol.% |
GTIN/EAN: | 8033481328105 |
Lieferzeit: | 2-3 Tage |
Enthält Sulfite: | Ja |
Abgabe nur ab: | 18 Jahren |
Expertenmeinungen
The youthful, flashy exuberance of this wine is impossible to miss. The Tua Rita 2019 Rosso dei Notri offers pronounced primary fruit that bursts out of the glass with immediate directness and frankness. This is a blend of 30% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah and 20% Merlot. Although it's not declared, there's a tiny touch of Cabernet Franc in there as well that grounds the wine with an extra point of darkness and richness. Most of the blending components do not see oak, but those that do (like the Merlot) go through a brief three months in declassified barrique (hand-downs from Tua Rita's top wines). This estate practices a clever pre-harvest harvest. Some of the fruit from across the various parcels is harvested about 10 days earlier. That fruit, with its extra freshness and acidic brightness, goes into this wine. Indeed, some 150,000 bottles are produced, so this is the bread-and-butter bottle from the estate. The best clusters are left on the vines to mature fully before the second harvest, and that fruit goes into Tua Rita's benchmarks. Doing two harvests in this manner preserves the character of the best fruit on the one hand and creates this entry-level offering on the other. This easy red is a great match to a platter of Italian salumi and cheeses. This wine will be released in June 2020, and it offers terrific value.
Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)
A medium-bodied red with blueberries, walnuts and a slightly bitter orange note. It’s racy and linear. Smoky at the end. Drinkable now, but a little age will make it even better. Try after 2021.
James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)
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