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Tignanello Rosso di Toscana IGT 2013 1,5 L Antinori

Antinori

Italien

1.5L

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249,00 €
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Beschreibung

"Tignanello Rosso di Toscana IGT 2013 1,5 L Antinori"

Der Tignanello aus der Kellerei Antinori stammt ausschließlich aus der Einzellage Tignanello und war der erste Sangiovese, der in Barriques ausgebaut und mit den französischen Rebsorten Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc verschnitten wurde. Das war im Jahr 1970. Bis zum Jahrgang 1982 wurde die Zusammensetzung der Rebsorten immer wieder variiert, seit 1982 ist sie bis heute unverändert. Ein wahrer Kult-Rotwein aus der Toskana von Antinori. Mit seiner intensiv rubinroten Farbe und den rebsortentypischen Aromen nach roten Früchten und ein wenig Lakritz ist er am Gaumen harmonisch und mit einer angenehmen Säure. Nach Empfehlungen von Experten ist der höchste Trinkgenuss des Tignanello in der Zeit bis 2025 zu erwarten.

Produktinfo

Hersteller: Antinori
Herkunftsland: Italien
Region: Toskana
Unternehmenskontakt: MARCHESI ANTINORI S.P.A., VIA CASSIA PER SIENA 133 50026 SAN CASCIANO IN VAL DI PESA (FI)
Jahrgang: 2013
Weinart: Rotwein
Rebsorten: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Ausbau: für 12 bis 14 Monate in französischen Eichenfässern mit 300 l (1/3 neu) und Barriques
Inhalt: 1.50 l
Alkoholgehalt: 13.5 Vol.%
Geschmack: trocken, sehr gehaltvoll, samtig mit komplexen Aromen von Kirschen, Zedernholz und Schokolade
Charakter: Holzfassgereift
Nuancen: Fruchtig, Vegetan, Würzig
Enthält Sulfite: Ja
Robert Parker: 96
James Suckling: 97
Wine Spectator: 94
Antonio Galloni: 95+

Expertenmeinungen

96
Robert Parker
Gründer, Wine Advocate
96

"The 2013 Tignanello represents the beginning of a new chapter for Italy's ultimate game-changer wine. The blend remains 80% Sangiovese with 15% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc but Renzo Cotarella tells me "stylistically-speaking, this is what we wanted to achieve." The winemaking formula remains the same, but one of the major differences and benefits to this wine is vineyard age. The celebrated Tignanello single vineyard is now reaching 15 years old. In other words, it is in its production prime. This is a harmonious and beautifully integrated wine that reveals black fruit and baking spice. I'm told the 2014 Tignanello will have a greater percentage of Cabernet Sauvignon and the 2015 vintage will have more Sangiovese."

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

97
James Suckling
Critic
97

"This is amazing on the nose with blackberry, black truffle, dried cherry and hints of tobacco. So complex on the nose. Almost no need to taste it. Full body, soft and velvety tannins, and a persistent, fabulous finish. The mouthfeel is magic. 80% sangiovese and 20% cabernet sauvignon. Drink or hold."



James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

94
Wine Spectator
Wine critic
94

"Aromas of graphite, smoke and tobacco introduce the cherry flavor in this expressive, focused red. Firm tannins and lively acidity balance the fruit and purity, while herbal, spice and mineral elements all gather steam as this plays out on the long finish. Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2017 through 2027. 2,500 cases imported."

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

95+
Antonio Galloni
Critic, test
95+

"Aromas of graphite, smoke and tobacco introduce the cherry flavor in this expressive, focused red. Firm tannins and lively acidity balance the fruit and purity, while herbal, spice and mineral elements all gather steam as this plays out on the long finish. Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2017 through 2027. 2,500 cases imported."

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

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