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Solaia-Toscana-IGT-2018-Antinori
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Solaia Toscana IGT 2018 Antinori

Antinori

0.75L

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Solaia Toscana IGT 2018 Antinori
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Beschreibung

"Solaia Toscana IGT 2018 Antinori"

Mit dem Solaia Toscana IGT 2018 präsentiert uns Marchese Antinori einen fein gezeichneten und eleganten Solaia im Vergleich zu älteren Jahrgängen, die häufig durch ihre dichte und konzentrierte Frucht hervorstachen. Die Cuvée besteht hauptsächlich aus Cabernet Sauvignon mit kleinen Anteilen Sangiovese und Cabernet Franc. Letzterer liegt mit 7 % am oberen Limit. 18 Monate reift der Solaia in neuen Fässern aus französischer Eiche. Das Bouquet klarer und differenzierter als bei Vorgängerjahren. Aromen von Cassis, roten Johannisbeeren, Blaubeeren und dunkler Pflaume. Darüber eine breite Palette an Obertönen von floral bis würzig: getrocknete Blüten, Minze, süße Gewürze, Kaffee, Schokolade, geröstete Mandeln und Lakritz. Schon in jungen Jahren ungewöhnlich zugänglich, obgleich mit großem Potenzial. Ein Rotwein aus der Toskana, der seit Ende der 70er Jahre Trendsetter und Referenzwert ist, und diesen Anspruch weiter untermauert.

Produktinfo

Region:Toskana
Unternehmenskontakt:MARCHESI ANTINORI S.P.A. | VIA CASSIA PER SIENA 133 50026 SAN CASCIANO IN VAL DI PESA (FI) | IT
Hersteller:Antinori
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2018
Rebsorten:Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Inhalt:0.75 l
Duft:nach Pflaume und Cassis, Gewürzen, Kräutern, Schokolade
Farbe:leuchtendes rubinrot
Alkoholgehalt:15.0 Vol.%
Ausbau:18 Monate in französischen Barriques
Charakter:Barriquefassgereift, elegant, gehaltvoll
Nuancen:Fruchtig, Würzig
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

97+
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
97+

The Marchesi Antinori 2018 Solaia reveals a silky and elegant personality, and the wine steps away from some of the more robust fruit weight and dark concentration that we've seen in the past. This elegant vintage prizes fruit purity and focus with black plum, cassis, blue flower, pencil shaving and lots of sweet spice from the oak that recalls clove and toasted almond. The blend is mostly Cabernet Sauvignon with smaller parts Cabernet Franc and Sangiovese. The fruit is harvested at the Antinori family's Tenuta Tignanello at the heart of the Chianti Classico appellation. The percentage of Cabernet Franc used in the blend is the ultimate Solaia wild card. In this vintage, the Franc has been increased to 7%, and that number is expected to be even higher in 2019 as the vines get older and the fruit more complex. Production of Solaia is 65,000 bottles in this vintage. This is a beautiful wine, but if pressed I must admit a preference for the 2018 Tignanello (the other celebrated wine crafted at this property). The 2018 Solaia is delicious on all fronts as expected, but the 2018 Tignanello struck at my heart strings. Either way, these are stunning results.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

97
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
97

Very aromatic and lively on the nose with currants, fresh herbs, white pepper and cherry blossoms. Full-bodied with a vertical, multilayered structure and ultra fine tannins. Velvety texture. Extremely long and focused. Complex and succulent. This is the smallest production of Solaia ever. Great length. This is a beautifully complex red that’s open now, but needs another three to four years to show even more of its excellence.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

95
Wine Spectator
Wein-Magazin aus den USA
95

Vibrant black currant, violet, vanilla and toasty oak flavors are the hallmarks of this classy red, which is succulent and balanced, with fine grip and a long, fruit-, iron- and spice-tinged aftertaste. More on the elegant side than powerful, yet this would benefit from an additional two to three years aging. Cabernet Sauvignon, Sangiovese and Cabernet Franc. Best from 2023 through 2040.

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

98
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
98

Galloni: Antinori’s 2018 Solaia captures all of the elegance of this important vintage. The bouquet alone is mesmerizing. It speaks to the stunning beauty and pedigree of Cabernet Sauvignon as grown at the Antinori family’s Tignanello property. Sweet scents of crème de cassis, lavender, graphite, mint, spice and espresso lead into a fine, delineated palate. Bright and energetic, Solaia is decidedly medium in body in 2018, with striking purity and exceptional beauty. I can’t remember ever tasting a young Solaia with this much sheer appeal and balance in the early going. In 2018 Solaia is 73% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese and 7% Cabernet Franc. Production is down to around 60,000 bottles because of strict selection.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

Kundenbewertungen für "Solaia Toscana IGT 2018 Antinori"
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