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Sperss Barolo DOC 2016 A.Gaja

Angelo Gaja

0.75L

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Sperss Barolo DOC 2016 A.Gaja
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Beschreibung

"Sperss Barolo DOC 2016 A.Gaja"

Das Weingut von Angelo Gaja wird nun in fünfter Generation von den Geschwistern Gaia, Rossana und Giovanni geführt. Mit dem Sperss Barolo DOC 2016 zeigen die drei, dass sie ihr Handwerk von der Pike auf von einem der Großmeister persönlich gelernt haben. Vor uns steht ein perfekter Rotwein aus dem Piemont, der von Robert Parker volle 100 Punkte erhielt. Ein Wein für Modernisten unter den Barolo-Fans – elegant und ätherisch, ohne die typische Tanninstruktur eines guten Barolo zu vernachlässigen. Parker empfiehlt, zweifach zu dekantieren. Im Bouquet getrocknete Kirschen, Pflaumen und Erdbeeren. Darüber würzig-ätherische Noten von Menthol, Pinie, Lakritz und schwarzem Trüffel. Florale Akzente in den Obertönen. Ein vieldimensionales Erlebnis. Noch besser in ein paar Jahren.

Produktinfo

Region:Piemont
Unternehmenskontakt:Az. Agr. Angelo Gaja | Via Torino 18 12050 Barbaresco | IT
Hersteller:Angelo Gaja
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2016
Rebsorten:Nebbiolo
Inhalt:0.75 l
Duft:nach schwarzen Kirschen, Erde und Trüffeln
Farbe:tiefdunkel mit roten Reflexen
Alkoholgehalt:14.5 Vol.%
Ausbau:in Barriques und grossen Holzfässern
Charakter:elegant, Holzfassgereift, komplex
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

100
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
100

The golden touch, that proverbial Gaja magic, is taken to a whole new level in the 2016 Barolo Sperss. Angelo Gaja has taught his children to follow their own path, and now that the generational switch is well underway at the family estate, we can see that Gaia, Rossana and Giovanni have done him proud. Very proud. This stunning expression from the 2016 vintage (with 16,000 bottles released) represents quite a few celebratory milestones. We are now in the fifth generation to protect the Gaja legacy in an unbroken family chain that has endured since 1859. This wine is 100% Nebbiolo, and since the 2013 vintage, it is part of the Barolo DOCG appellation. Winemaking has been tweaked to embrace a more elegant, ethereal and streamlined personality, instead of the bigger extraction we saw in the past. This upgraded identity is distinctly evident in this newest release of Sperss. Starting with appearance, the wine is luminous and bright with shiny ruby and garnet gemstone. Its aromatic reach is three-dimensional with width, height and depth. Delicate berry tones cede to pressed lilac, anise, sandalwood and cardamom spice. I double decanted and left the bottle open for a few hours before my tasting. The results are tight and gentle, and the wine shows beautiful vertical lift and intensity. To achieve this much power without the excess fruit weight is really quite an accomplishment. This is the magic of Nebbiolo, and the magic of Gaja.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

97
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
97

Very floral and refined with dried cherry, strawberry, smoke and spice. Some tile and toffee. Fascinating aromas. Full-bodied and very tight with a solid core of polished tannins that are so creamy and beautiful. Tight and reserved with really wonderful length and focus. Try after 2023.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

93
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
93

The 2016 Barolo Sperss is powerful, wild and savory. It is also much more translucent and Nebbiolo-classic than in the past. Dried herbs, menthol, pine, spice and licorice give Sperss a good deal of aromatic complexity. Today, the 2016 is very shut down and reticent. It will be interesting to see what time brings, and specifically, if Sperss gains more flesh in bottle. At this stage it is light, uncharacteristically so, for a wine that has typically exhibit much more brawn.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

Kundenbewertungen für "Sperss Barolo DOC 2016 A.Gaja"
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