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Solaia Toscana IGT 2013 Antinori

Antinori

0.75L

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Solaia Toscana IGT 2013 Antinori
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Beschreibung

"Solaia Toscana IGT 2013 Antinori"

Marquese Antinori präsentiert mit seinen zwei Vorzeige-Weinen Tignanello und Solaia im Jahrgang 2013 auf Top-Niveau. Der Solaia Toscana IGT 2013 Antinori darf sich in die Riege der besten Jahrgänge der letzten drei Jahrzehnte einreihen. Die Cuvée besteht aus überwiegend Cabernet Sauvignon, mit kleineren Anteilen an Sangiovese und Cabernet Franc. Die Zusammenstellung der Rebsorten lässt schon die Richtung erkennen: viel saftige, rote bis dunkle Beerenfrucht, Cassis, Pflaume. Dazu Kräuter, Gewürze und schwarzer Pfeffer (Cabernet Franc). Am Gaumen von fester Struktur, mit sauber eingebundenen Tanninen. Kraft und Eleganz gleichermaßen. Trotz seiner beeindruckenden Dichte bleibt der Solaia Toscana IGT 2013 Antinori lebendig und harmonisch. Der 2013er Jahrgang ist bereits jetzt ein Genuss, jedoch eher ein Rotwein aus der Toskana für weitere zehn Jahre Reife im Keller.

Produktinfo

Region:Toskana
Unternehmenskontakt:MARCHESI ANTINORI S.P.A. | VIA CASSIA PER SIENA 133 50026 SAN CASCIANO IN VAL DI PESA (FI) | IT
Hersteller:Antinori
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2013
Rebsorten:Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Inhalt:0.75 l
Duft:fruchtig, intensiv, weich, mit vielschichtigen Noten von Cassis, Kirsche, Kräutern, Pfeffer
Alkoholgehalt:14.0 Vol.%
Ausbau:18 Monate in französischen Barriques
Charakter:Barriquefassgereift, elegant, komplex
Nuancen:Fruchtig, Würzig
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

97+
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
97+

The best vintages of Solaia are 1990, 1994, 1997, 1999, 2001, 2004, 2007, 2010 and now 2013. Marchesi Antinori's 2013 Solaia is a profound and meaningful wine that is based mostly on Cabernet Sauvignon with Sangiovese and Cabernet Franc in supporting roles. It sports a dark and thick texture with plump fruit and spice, grilled herb and black pepper. The bouquet is intense and layered with the kind of complexity that is best admired as the wine shifts and evolves in the glass. The textual impact is also impressive—you feel the inherent power and the structure, but these elements are never overdone. The best is yet to come; this Solaia is built for long cellar aging.

This is an excellent set of wines from Marchesi Antinori and the talented winemaking team based in Tuscany. I am particularly impressed by the two top wines - Tignanello and Solaia - from the 2013 vintage. Compared to 2011 and 2012, both these wines show a superior sense of harmony and intensity.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

97
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
97

Lots of blackberry and other dark-berry character in addition to stones and currants. Full, tight and focused with chewy tannins and a long and linear finish. Needs three to four years of bottle age to soften. Powerful.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

95
Wine Spectator
Wein-Magazin aus den USA
95

Offers weight and presence, with black currant, plum and black cherry aromas and flavors. The structure is vibrant and harmonious. Herb, earth and spice accents complete the profile, with a lingering, savory finish. Cabernet Sauvignon, Sangiovese and Cabernet Franc. Best from 2018 through 2033.

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

96
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
96

A wine of reserve, polish and class, the 2013 Solaia is striking from start to finish. Subtle and exquisitely layered, the 2013 graces the palate with a host of crème de cassis, blackberry jam, menthol, lavender and violet overtones. This is another tightly wound, reticent 2013 from Antinori that is going to need time to fully unwind. Finesse replaces the exuberant power that is so often found.

 

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

Kundenbewertungen für "Solaia Toscana IGT 2013 Antinori"
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